Aarhus Calling: Lokal sangskrivning med internationalt format

BILLEDEFABRIKKEN 3444At skrive og producere sange til store artister er et internationalt marked, som de fleste nok forbinder med Los Angeles og andre musikmetropoler. Et nærmest umuligt mål for en ung dansk musiker, tænker du nok. Det er dog ikke tilfældet. Bag navnet Aarhus Calling finder du vejen ind, og muligheden for at møde og udvikle dine evner i samarbejde med de helt store stjerner. Mer’ Monitor har denne gang taget en snak med manden bag, Rewan Riko.

Af Ricco A. Jensen

Da den puertoricanske verdensstjerne, Ricky Martin, i september 2016 udgav sangen ”Vente Pa’Ca”, gav det genlyd i den danske musikbranche. Selvom sangtitlen og den medfølgende video henleder tankerne på langt sydligere himmelstrøg, så var den nemlig skrevet og produceret i Aarhus under Aarhus Calling. Lidt af et skulderklap til det, på daværende tidspunkt, ganske nye projekt, som fandt sted i forbindelse med SPOT Festivalen.

Successen med verdensstjernen gik ikke upåagtet hen i det danske medielandskab, hvor flere aviser og udsendelser, og ikke mindst det amerikansk musikmagasin Billboard, bragte historien. Her i bladet skal vi dog et spadestik dybere.

// Artiklen er fra MER' MONITOR! 39, hvor du bl.a. også kan læse om beskyttelse af din ophavsret og meget mere //

Aarhus Kalder og verden kommer

Det er ikke svært at forestille sig, at der fra det blanke stykke papir til den endelige sang, som indspilles af en verdensstjerne på et helt andet kontinent, er et godt stykke vej. Vel nærmest en umulig rejse. Men det er præcis den rejse, som folkene bag projektet Aarhus Calling forsøger at gøre mere realistisk.

Når markedet er der og talenterne er der, så handler det først og fremmest om at skabe en ramme for processen, og det er en af grundpillerne bag projektet, som Rewan Riko, projektleder på Aarhus Calling forklarer:

- Aarhus Calling udspringer fra ideen og behovet for et kommercielt miljø i Aarhus. Et miljø af producerer og sangskrivere der udelukkende arbejder indenfor det kommercielle felt og som arbejder med tracks til pitch. Dvs. tracks eller sange man pitcher ud internationalt i håb om at placerer den hos en international artist. 

At projektet er lykkedes med at udfolde idéen, er der vist ingen tvivl om, som Rewan fortæller:

- Projektet har udviklet sig enormt flot og hurtigt. Vi skriver fem år på cv’et og kan kalde os Danmarks største sangskriver- og producerevent. Det er anderkendt over hele verden og har et stærkt brand. Det hænger nok sammen med en masse hårdt arbejde i at hente de helt rigtige mennesker (writers, producere, publishere, A&R’s ) til byen, og dermed have et højt kvalitets niveau, at holde sig til konceptet og give dem en oplevelse både fagligt, men også kulturelt, når de besøger Aarhus by. 

BILLEDEFABRIKKEN 2147Det lokale talent og international erfaring

En anden væsentlig grundpille bag Aarhus Calling, er de lokale talenter, vækstlaget. Det er herfra den kommende generation af sangskrivere skal komme og sikre en vedvarende lokal platform for sangskrivning med international, kommercielt format. 

Det er netop her din chance som musiker og sangskriver gemmer sig, som Rewan fortæller:

- Man kan altid søge som ung talent der interesser sig for dette game. Lykkes det vedkommende at komme ind, bliver der hvert år valgt 12 danske talenter der deltager i eventen. Her er det op til det enkelte talent at bevise sig på dette niveau, samt skabe sig en potentiel karriere ved at netværke, spille sin musik, skrive top sange mm. under eventen. 

Talenterne finder man i Aarhus Calling frem til via ansøgningsformularen på hjemmesiden, men også gennem projektets partnerskaber, markedsføring og ikke mindst, mund til mund. 

Ud over de 12 danske talenter, har Aarhus Calling inviteret en række danske og internationale topproducere og sangskrivere – og det er her magien skabes. 

De internationale sangskriver medbringer netværk og erfaringer på allerhøjeste niveau, og et cv der tæller produktioner for artister som Britney Spears, Jennifer Lopez, Rod Stewart, One Direction og mange flere. 

Et godt mix af talenter og evner

Selve Aarhus Calling-eventen er en intens workshop på fire dage, hvor talenter og professionelle sangskrivere sættes sammen i teams, og så er det bare 1-2-3 skriv! Det gør processen lidt anerledes end hvad de unge musikere nok kender til. Rewan Forklarer:

- Aarhus Calling og co-write sammenhænge generelt adskiller sig på den måde, at det er oftest folk du ikke kender du bliver sat i sessions med. Du skal kunne skrive i teams med personer med forskellige skills. Besidder du så som person en kompetence eller et speciale – f.eks. at være super dygtig til melodi, så bliver du oftest koblet sammen med andre co-writers med andre skills. Så man sammensætter efter kompetencer, da man gerne efter én dag skal have lavet 1-3 færdigindspillede, mixet og mastered demoer til pitch.

Det er intenst, men også sjovt og meget givende, ifølge Rewan. At man ikke har prøvet den slags før, udelukker dig ikke fra at du kan være med, da den erfaring naturligvis ikke kan forventes af de unge talenter. Det handler dog om, at du opbygger en vis tillid til dine evner, som Rewan forklarer:

- Det er forskelligt hvilken type musiker, sangskriver, producer man er. Jeg plejer at sige: brug dig selv og dit talent i forskellige sammenhænge, på kryds og tværs af forskellige områder inden for musikbranchen. Hav dig selv et fremragende band, spil koncerter osv. Men kan du og vil du også skrive for andre artister, og ser dig selv som værende en vigtig spiller her - så gør også det. 

Aarhus Calling fortsætter

Med fem år på bagen har Aarhus Calling sat sig et markant aftryk i den danske musikbranche, og ikke mindst internationalt. At Ricky Martin valgte en sang produceret på eventen gav blod på tanden, men også mindre kan gøre det. Projektet kaster løbende produktioner af sig, som bliver samlet op af kunstnere og pladeselskaber både i Danmark og internationalt. 

Projektet er derfor også konstant i bevægelse. Den fire-dages intensive workshop er kun en del af opgaven. Herefter skal sangene ud i verden, som Rewan slutter:

- Aarhus Calling-eventen starter og slutter op til spot festival. Men Aarhus Calling stopper aldrig. For når eventen er afviklet går vi i salgsmode og pitcher sangene ud. Det er en on going proces.

Vil du vide mere om Aarhus Calling, så kig ind på www.aarhuscalling.com 

Du kan også finde videoer og andet fra forløbet på Aarhus Callings facebookside: https://www.facebook.com/AAcalling 

Læs flere inspirerende historier i MER' MONITOR! 39

Fotos: Billedfabrikken / øverst: holdet 2019 / nederst: Rewan Riko